Stejně jako jinde na Balkáně si i Černohorci potrpí na dobré jídlo a pití. Díky hornatému nepříliš úrodnému terénu hraje prim v jídelníčku místních lidí ryby a plody moře jako kapři, pstruzi, úhoři, mořští korýši. Místní mají rádi i další masa, které se však musí z velké většiny dovážet. Tyto pochoutky se pak následně většinou připravují přímo venku na grillu. Dalšími důležitými složkami místní kuchyně je zelenina, které se používá opravdu velké množství. Zejména pak hlavně pórek, cibule, kopřiva, čekanka, petržel nebo olivy. A jako jinde ve středomoří se samozřejmě ani zde nešetří olivovým olejem.
Za národní jídlo je pak považován takzvaný njegušský pršut, neboli sušená šunka. Kromě domácích jídel není na pobřežních riviérách problém sehnat ani importované pizzy nebo hamburgery, ale než tuto globální stravu vám raději doporučujeme navštívit nějakou útulnou místní hospůdku – restauraci a objednat si zde další z některých místních specialit jako durmitorské jehněčí, lososa se zelím, pečenou oliheň nebo kačamak (to jsou brambory s kukuřicí, smetanou kajmak a tvrdým ovčím sýrem) a jako desert pak následně třeba Crnogorski palačinky. Zkrátka černohorská kuchyně je velmi chutná a mi vám jí doporučujeme alespoň jednou vyzkoušet.